Tutorial Institute II - Athens

How can you design an adolescent tutorial space? The building that hosts the tutorial institute is in Ano Patisia – a neighbourhood that used to be a countryside area for the late 19th century and nowadays preserves a considerable amount of old, urban, detached houses with a garden. In general, the layout of the 30’s, four floor building was quite compatible with the needs and specifications of the tutorial institute. However, the most radical alteration (intervention) was the dismantling of the central staircase to meet the government’s requirements. On the ground floor, the uses were defined by horizontal, coloured areas – yellow signifies the waiting area, purple denotes the reception one and pale green stands for the administration office and classrooms. In the upper floor plans, the use of colour expands on the elaborated gypsum ceilings.

Σε ένα παλιό εξοχικό προάστιο της πρωτεύουσας, στα Άνω Πατήσια, βρίσκεται το υπό μελέτη κτίριο, ανάμεσα σε άλλες χαρακτηριστικές αστικές κατοικίες με αυλή. Το τετραώροφο κτίριο της δεκαετίας του ’30, πριν την αποκατάσταση και επανάχρησή του ως φροντιστήριο, λειτουργούσε ως ωδείο με στούντιο ηχογράφησης και αίθουσες διδασκαλίας. Η γενική διαρρύθμιση του κτιρίου ήταν συμβατή με τη νέα λειτουργία του ως εκπαιδευτήριο. Παρόλ’ αυτά, η μεγαλύτερη δραστική αλλαγή που έγινε αφορούσε το κλιμακοστάσιο, το οποίο αποξηλώθηκε και κατασκευάστηκε εκ νέου προκειμένου να συνάδει με τις προδιαγραφές των κτιρίων εκπαίδευσης. Στην είσοδο, οι χρήσεις των χώρων χαρακτηρίζονται από τις φωτεινές επιφάνειες χρώματος στο δάπεδο: έτσι ο χώρος της αναμονής παρουσιάζεται με κίτρινο, ο χώρος της γραμματείας με μοβ, ενώ το πράσινο δάπεδο υπογραμμίζει την κυκλοφορία προς τις αίθουσες και τη διεύθυνση. Οι αίθουσες διδασκαλίας ποικίλουν σε διαστάσεις. Έχουν διατηρηθεί και αποκατασταθεί σε όλες τα γύψινα, περίτεχνα ταβάνια και έχουν τονιστεί με χρώματα. Σε όλα τα επίπεδα επικρατούν έντονες γεωμετρικές επιφάνειες χρώματος.

Photo credit: Penny Eleftheriou, Dimitra Papafilippou - Athens, Greece - 505 m2 - 2020

Yellow and lilac vinyl floor
Lilac colour designates the reception in the floor plan
The waiting area is a minimal bench in beige and white colours

Colourful geometrical vinyl planes highlight the reception

Plastic vinyl floor in different colours
Colourful rectangular surfaces in the main corridor and the staircase
All classrooms have a grey zone at the bottom part of the walls and vivid colour paint in the ceilings
Green blackboard extents from one corner of the wall to the other.
Elaborated yellow ceiling is the highlight in this classroom
Rectangular gypsum ceiling, green blackboard, warm grey vinyl floor and grey wall are components of this classroom
This typical classroom is facing the linear staircase
Every classroom has different colourful chairs
The 30’s building’ s plans
The exterior of the tutorial institute building in Athens
Red and green exterior signage